Как се прави ...
Ето, че дойде време да създам най-накрая плануваната от доста време страничка - Как се прави ... Името говори само по себе си какво ще публикуваме тук с моята малка помощничка Еми, но все пак да кажа. Идеята е в тази страничка да ви показваме по някоя хитринка или скалъпено от нас двете уроче за това как може да изработите нещо конкретно. Нямаме претенции,че идеите ни са новаторски напротив, доста от нещата са учени от вече публикувани в интернет източници, но все пак ние решихме да покажем това, което смятаме, че ще бъде полезно и интересно на някой от вас. Ще ви показваме техники и хитринки по наш си начин - в никакъв случай нямаме претенции че показаното от нас ще е възможно най-добрия или най-правилния вариант за изработване на даден проект. Ние самите още се учим и много от нещата правим по усет :-), но дори и така мисля, че ще има какво интересно да намерите в нашето кътче за майсторене.

Плетене на дръвчета от мъниста

Умишлено започвам именно с това, защото преди няколко месеца обещах на един малък младеж да му покажа как се прави и за съжаление все не успявах да се организирам за да снимам някой от основите техники на плетене с които всяко чевръсто дете може да се справи без проблем. Еми се зариби много покрай мен и плете без какъвто и да е проблем, единствения недостатък при нея е , че рядко довършва докрай това което започне да прави и което отнема малко повече от 15 минутки време ха-ха. Милата ми сръчна работничка иска всичко да се случва сега и веднага и няма търпение да прави по-дългосрочни проекти, а правенето на дръвче от мъниста си иска време и търпение независимо, че не е нещо толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед. И така да започнем отначало:-)

Необходими материали:

За да започнем да правим дръвчето трябва да знаем какви материали са ни нужни и едва след като си ги набавим можем спокойно да седнем и да започнем да творим. На първо място ще ви трябват поне 20-30 гр. мъниста (синци), за да може да започнете като за начало с изработката на едно мини дръвче. Мъниста може да намерите обикновено по кинкалериите или на щандове, където продават прежди, конци ,гоблени и всякакви материали за шиене и плетене. Следващото важно нещо е да си набавите тънка медна тел. Телта трябва да бъде между 0,2мм и 0,3 мм диаметър. Тази тел ви е нужна за плетенето на отделните елементи на самото дръвче (цветчета, листенца). Такава има специална за изработка на дръвчета и бижута, но също може да си намерите от кабел-проводник който като му се махне покритието вътре има насукани доста катове тънка медна тел. Другия вариант е да се търси от места където пренавиват мотори за ел. уреди, там медна тел се намира с километри на достъпна цена:-). Ще ви трябва също и алуминиева или медна тел, която да е с по-голям диаметър примерно 1мм, която ще ви послужи за оформяне силуета на дръвчето. Ще ви е нужен обикновен гипс с помощта на който ще 'посадите' и ще 'облечете' дръвчето ;-). Лепило С200, акрилни бои за оцветяване на стволчето или ако нямате такива може да ползвате темперни бои, но след това задължително трябва да лакирате с лак за дърво, за да запечатате боята иначе при допир тя ще се отнема и ще цапа. Сега е ваш ред да действате и да си набавите материалчетата, които ще са ви нужни, а аз през това време ще си подготвя прилежно домашното и в следващата публикация ще започна да ви показвам как се плете като за начало едно по-елементарно дръвче:-). До следващия път.

Как да плетем клонките?
Има много и различни техники за плетене с мъниста. Аз мисля да не влизам в подробности какви са те, защото идеята на този урок е да покаже основните стъпки, а не подробна изчерпателна информация за видовете плетки. Всеки, който се запли достатъчно, за да има желание да научи повече и повече за това изкуство може да намери всичко, което му е нужно в интернет ;-). Аз искам да дам само основни насоки с които за започнете :-).

Като за начало искам да ви покажа една плетка, която смтям, че е най-подходяща за първи стъпки и става изключително лесно.

1. Необходимо е да си изрежете минимум 30 см медна тел, за да направите една къса клонка ( колкото по-дълга искате дави е клонката, толкова по-дълга тел ще е необходимо да си изрежете).

2 - 5  След това на телта нанизвате примерно 8 мъниста както е в моя случай. Броя на мънистата зависи само от вас и различният брой мъниста прави клончето да изглежда по различен начин. Може да експериментирате , за да видите разликата. Накрая на урокаще ви покажа две клончета плетени с различен брой мъниста. И така ... измествате мънистата  по средата на телта и я прегъвате. Хванете двата края на телта на около 1 см от мънистата с лявата си ръка , а с дясната хванете снопчето с мънистата и започнете да го въртите в посока на часовниковата стрелка.Незабравяйте да стискате здраво с лявата ръка, двата края на телта не бива да се пускат, докато не усучем достатъчно телта.6 - 9  Хващаме единия край на телта и отново нанизваме 8 мъниста.Следтова прегъваме телта там където искаме да се получи връхчетона отделното листенце и отново с лявата ръка хващаме двата края на телта, а с дясната започваме да усукваме телта докато стигне до другото усукано листенце.

 
10  Сега хващаме отново двата края на телта с лявата ръка, а с дясната хващаме двете листенца и започваме да усукваме за да направим малко разстояние от едното листенце до другото.
11 - 13 След това хващаме по-дългия край тел и повтаряме  стъпки от 7 до 9
Когато останат около 5 см тел е добре да завършим като усучем и двата края на телта.
Вече си имаме една клонка, но за да направим едно мничко дръвче ще нитрябват поне 20 клончета. 


Това за две клонки плетени с различен брой мъниста. Едното е с 8 броя мъниста а другото е с по 3 броя. На второто клонче съм наплела три клонки на едно място.


Захващайте се да плетете, а аз пак ще започна да си пиша домашното и да си направя следващия урок за това, как да сглобим дръвчето.